19 Kwi Pszczoły to nie tylko miód.
Pszczoły to nie tylko miód.
Antybiotyki, minerały, witaminy, hormony, jad i cukry. To są substancje które pozyskujemy do tych małych pracowitych owadów.
Antybiotyki.
W propolisie zawarte są antybiotyki, które pszczoły wykorzystują do odkażania ula. Propolisem zaklejają każdą szczelinę i wolne miejsce. Pszczelarz pozyskuję tę substancję poprzez zeskrobywanie jej z ramek i wewnętrznych powierzchni ula.
W naszej pasiece propolis wykorzystujemy do produkcji nalewki propolisowej oraz maści. Nalewka bardzo się przyda przy pierwszych oznakach przeziębieniach i w codziennej dezynfekcji ran zarówno ludzi, jak i mieszkających z nami czworonogów.
Minerały i witaminy.
Pyłek pszczeli to prawdziwe bogactwo pro zdrowotnych elementów. Jako jedyna substancja na świecie zawiera wszystkie składniki niezbędne do życia i prawidłowego rozwoju. W ciągu roku spożywamy około 2 – 3 kilogramów pyłku pszczelego.
Hormony.
Mleczko pszczele jest to substancja którą pszczoły wytwarzają do karmienia młodych larw i królowej. Pozyskujemy go przy procesie hodowli przyszłych królowych. Jest to swoistego rodzaju bomba energii. Pobudza jak szklanka dużej kawy z rana.
Jad pszczeli.
Są takie dni kiedy iniekcje ze strony pszczół zdarzają się nawet kilka razy dziennie. Na szczęście nikt z nas nie jest uczulony, trochę swędzi i piecze.
Cukry.
Miód, miodzio, miodunio. To co dzieci lubią najbardziej. Zwłaszcza kiedy jeszcze ciepły wirujemy z plastrów. Mamy to szczęście że znamy ten cudowny smak.
No Comments